İçeriğe geç

İklim Değişikliği Teknolojileri

Hücre bazlı protein üretiminde kullanılan starter kültürlerimiz Atmosferdeki CO2, CHx, CH4 ve CO başta olmak üzere baca ve exhaust emisyonlarını organik yapıtaşları olan amino asitler, nükleotitler ve yağ asitlerine bağlayıp protein ve karbonhidrat gibi temel besinlere dönüştürebilmektedir. Karbon bazlı gazların biyomoleküllere sekustre edilmesi karbondioksiti ve metanı 320 yıla kadar yutaklamasını sağlamaktadır. Protein starter kültürlerimiz 1 gr CO2, 4 gr CH4 ve 1 gr NH3 v3 5gr organik masif karbondan 5 gram protein sentezleyebilmektedir. Elde edilen bu protein ile beslenen piliçler, 1 gram proteinden 2. 4 gram hayvansal protein üretmektedir. Emisyon karbonun proteine dönüşmesi ve proteinin yapıtaşı olan amino asitlerde yüzlerce yıl hapsedilmesi bilinen en etkili karbon yutaklama modelidir.

H2, CO, CO2, CH4 gibi syngas bileşenlerini besin olarak kullanan starter kültürler geliştirmekteyiz. Syngas veya endüstriyel bacalar, ormansal atıklar ve tasnif dışı kömür gibi hidrojenik esaslı gaz üreten sistemlerden hücre bazlı proteinler üretebiliyoruz. Deneysel ve pilot endüstriyel üretim metotlarımız daha önce denenmemiş veya başarılı olamamış bir çok alternatif protein üretim yöntemini geliştirerek ve revize ederek sayısız kere yeniden test etme imkanı sağlamaktadır. Syngas-protein converter kültürlerimiz 12 gr H2, 4 gr SO4, 4 gr CH4 ve 3 gr CO2, 5 gr N2 ‘den 5. 8 gr Protein sentezlemektedir. Hidrojen zengin bir syngas %12-15 Hidrojen %22-24 Karbon monooksit %8 Karbondioksit ve %1. 2-1. 8 metan içermiştir ve üretilen hücresel protein ürünümüz olan SynSacc alternatiflerine göre saniyede 130 kez fazla karbon sekustre edebilme skoruna ulaşmıştır.

Hücre bazlı protein kültürlerimiz atmosferik havadan NO-Nitrous Oxide , NOx, N2, CO, CH4, SO2 gibi emisyonları elementer besin olarak kullanarak protein üretebilmektedir. Yakın bir gelecekte endüstriyel tesislerden çıkan gazların proteine dönüştürülmesi projeleri hayata geçirilecektir. Yoğun gaz ve emisyon üreten tesislerin bacalardan veya atıklardan elde edilen gazların biyomoleküllere dönüştürülmesi önemli bir gelişmedir. Hava ve gazlardan protein, yağ gibi asal gıda bazlarının üretimi teknolojik bir devrimdir. Rekabet yeteneği yüksek olan girişimler protein üretim ve sentez yarışında geleceği belirleyeceklerdir. Cellbased Protein girişimi ile temsil edilen hassas fermantasyon ve reprodüksiyon yöntemi ile üretim yapan işletmeler.

Hücre bazlı protein sentezlerinde su minumum kullanılır ve tekrar filtre edilerek kazanılır. Suyun ring edilerek üretim türevlerinde kullanılması işlemi sonucunda kalan su filtratları koyulaştırılarak gübreye dönüştürülür ve yeniden toprağa kazandırılır. Hücre bazlı protein üretiminde elde edilen ilk biyomas ve protein şurupları %8-14 kuru madde ve %85 civarı su içerir. Fermantasyon sıvısındaki suyun yarısı evapore edilerek atmosfere karışır, geri kalan su içerdiği besinlerle organik gübreye dönüştürülür. Hücresel protein tesisleri alternatifi oldukları diğer protein kaynaklarına göre minimum ve binlerce kat daha az su kullanırlar ve suyu tekrar yararlı bir solüsyon şeklinde doğaya kazandırırlar.

Hücre bazlı protein teknolojileri ile clean label ve clear label protein üretimini gerçekleştirmekteyiz. Doğal melas, atmosferik hava ve saf gazlar, maya ekstraktı ve çeşitli vitamin, mineraller ile ürettiğimiz proteinler, ağır metal, gmo, mikotoksin, toksin, kanserojenik ve mutajenik ve antinutrisyonel maddeler içermezler. Kirli maddeleri enzimatik yöntemlerle yok eden bakteriler bulunmaktadır. “Temiz protein ve gıda” üretimi kalıntısız ve emisyonsuz bir çevrimi gerektirmektedir. Maya ve tek hücreliler, kimyasal ve türev maddelere ihtiyaç duymadan büyür ve gelişirler. Doğal bağırsak floramız ve mikrobiyomuzun bir paydaşı ve bileşeni olan mikroorganizmalardan elde edilen protein ürünleri çevrimsel döngüyü sürekli işleyebilir hale getiren süreçleri besler.