İçeriğe geç

Kaynak Etkinliği Teknolojileri

Hücre bazlı proteinler Soya küspesi, balık unu, et-kemik unu, tüy unu, mısır gluteni gibi protein kaynaklarına fiyat ve kalite açısından rekabetçi olacak şekilde üretilirler. Hücre bazlı protein’ler tek bir hücre kültüründen başlayan ve reprodüksiyon denilen bir süreç ile üretilir. Üretim süreci performans hedeflerine bağlı olarak sürekli geliştirilebilen ve iyileştirme opsiyonlarının mevcut olduğu verimli bir süreçtir. Canlı hücrelerin çoğaltıldığı reprodüksiyon dönemi ve proteinin üretildiği hassas fermantasyon süresi kültür türüne bağlı olarak 3-10 gün arasında değişir. İyileştirme ve geliştirme için en fazla 10 günlük bir deneme süresi gerekmektedir. Tarımsal ve tahıl bazlı protein üretimi 1 yıl sürmektedir.. Fermantasyon yöntemi ile protein üretiminde ilerleme ve iyileştirme sağlamak için ihtiyaç duyulan sürenin kısa olması ve çok hızlı gerçekleşmesi ile optimizasyondaki yüksek verim rekabet gücünü arttırmaktadır.

Hücre bazlı protein veya tek hücre proteinleri özel olarak geliştirilmiş bir kültürden geliştirilir ve üretildiği tesislere has niteliklere sahiptirler. Besiyeri regülasyonu veya optimizasyonu yöntemleri ile aynı kültürden bile farklı protein tipleri üretmek mümkün olmaktadır. Standartize edilmiş her tek hücre protein ürünü yüksek stabilite ve aynı besleyicilik değerlerine sahip sürekli üretilebilir. CBP iş grubu uluslar arası yem sektörüne benzersiz protein ürünleri tedarik eder ve rekabet edilemezlik alanına sürekli yatırım yaparak iş geliştirir. Esansiyel 9 amino asitce zengin bir protein solüsyonu bunu üretebilecek starter kültürü geliştirmek ve kültürün adaptasyon ve gelişimini sağlayabilecek besin ortamı optimizasyonu ile gerçekleştirilebilmektedir. Maya’ların nükleotit içeriğini arttırıcı metotlarla zengin genetik baz materyal içeren protein ürünleri de elde edilebilmektedir. Yem endüstrisi müşterilerimizin talep ettikleri içeriklere uygun “Tailoredmadesolutions” protein solüsyonları tasarlayabilir ve geliştirebiliriz.

CBP iş grubu yem üretici müşterilerine kontratlı protein satışları ve yıllık bazda protein tedarik sözleşmeleri ile fiyat ve miktar garantili satış mühendisliği önermektedir. Çiftlik hayvanları ve balık yemi üreticileri fiyat fiksleme denilen bu metot ile maliyetlerini sabitleyerek kendi müşterilerine öngörülebilir bir fiyat politikası uygulayabilmektedirler. Dalgalı fiyat ve risklerin yerini öngörülülebilirliğin artması karşılıklı ticari ilişkilerdeki uzun vadeli güven ortamı ve sağlıklı büyümeyi de sağlamaktadır. İklim, hava ve diğer dış faktörlere bağımlı olmayan hücre bazlı protein sektörü, mali stresin yoğun ve fiyatların dalgalı olduğu bir ekonomik ortamda müşterilerine uzun vadede fiyat sabitleme ve ürün tedarik garantisi sağlayabilmektedir.

Hücre bazlı protein, soya küspesi gibi global ölçekte milyonlarca ton talebi olan bir emtiaya alternatiftir ve büyüme çarpanı oldukça yüksek bir girişim desenidir. CBP tesisleri mühendislerimizin kreatif bir tasarımı olan Lego üniteler ve setler şeklinde ekleme ile ölçek büyütülebilen fabrikalara dönüştürülebilmektedir. Her bir ölçek ve seviye 300 Ton/ay ‘dan başlayan ve 100’er ton aylık eklemeler ile veya 1000 Ton /ay ‘dan başlayan kapasitelerin 250 Ton/ay lego-set eklemeler ile büyütülebileceği tesislere dönüşebilmektedir. Ölçek büyütme ile 2x veya 4x kapasite artışını 6 ile 12 aylık bir iş bitirme süresi hızında sağlayabilmekteyiz. Hızlı büyüyebilen ve değişebilen tesislerimiz, darboğaz ve kıtlık dönemlerinde devreye girerek tedarik güvenliği sağlamaktadır.

Hücre bazlı protein üretim metodolojileri dikey ve yatay yönlü büyüme yeteneğine sahiptirler. CBP kullanarak Piliç yetiştirme ve eti maliyetlerinde düşüş yaşayan ve ihracat fiyatları için avantajlı konuma gelen bir ülke CBP üreticileri ile yatay entegrasyon modeline geçebilir. Hücre bazlı protein üretimi yerel kaynakları kullanarak dış satım olanaklarını arttırıcı bir etki yaratabilir. Yerel üretim global tedarik gücü ile müşterilerine hızla cevap verebilen bir entegrasyon modeli etkin kaynak transferini sürekli geliştirerek büyütmektedir. Besleme profili zengin ve maliyet girdilerinde kayda değer iyileştirmeler sağlayan bir protein ürün serisi ile çiftlik hayvanları yemleri daha ekonomik, efektif ve sağlıklı üretilebilecektir.